5x waarom jouw hersenen graag beelden zien

Wat is het voordeel van het gebruik van beelden ten opzichte van tekst? Lees hier vijf redenen waarom ons brein van infographics en uitleganimaties houdt.

1. Te veel informatie

Tegenwoordig krijgen we enorm veel informatie op ons afgevuurd, wel 5x zoveel als in 1986. Onze hersenen gaan daarom op zoek naar de vorm van informatie die het eenvoudigst te bevatten is. Het is je misschien wel opgevallen dat je altijd vanzelf naar de afbeelding naast een tekst kijkt voor je een tekst leest, of dat je de tekst alleen maar vluchtig doorneemt. Je bent niet de enige. Gemiddeld lezen websitebezoekers maar 28 procent van de woorden op een pagina.

2. Visuele wezens

Wij mensen zijn visuele wezens en dat is aangetoond. Maar liefst de helft van ons brein houdt zich bezig met het verwerken van beelden die we gedurende dag zien. Binnen 0,01 seconde kunnen wij onze omgeving bevatten. Symbolen zijn makkelijk te begrijpen, binnen 150 milliseconden verwerken wij bijvoorbeeld een verkeersbord. Wanneer je een infographic of uitleganimatie maakt, maak je het je bezoeker dus makkelijk om jouw boodschap te begrijpen.

3. Overtuigingskracht

Jij bent overtuigd van jouw boodschap, en dat is maar goed ook, maar hoe overtuig je jouw doelgroep nu van jouw boodschap? Het maken van een infographic of uitleganimatie kan je daarmee helpen. Een onderzoek aan de Wharton School of Business liet zien dat het publiek tijdens een presentatie eerder overtuigd was van de boodschap wanneer er kleurrijke beelden werden gebruikt. 50% van het publiek was overtuigd wanneer er alleen woorden werden gebruikt, 67% van het publiek werd overtuigd door de presentatie waar ook beelden gebruikt werden.

4. Betrokkenheid

Een tip voor het maken van een effectieve infographic: gebruik kleur! Internetgebruikers lezen namelijk 80% meer van de tekst wanneer de vergezeld wordt door kleurrijke beelden.

uitleganimatie laten maken

5. Infographics en uitleganimaties blijven goed hangen

De informatie die we in ons opnemen door middel van een infographic of uitleganimatie slaan we beter op dan de informatie uit een tekst. We onthouden 10% van wat we horen, 20% van wat we lezen en 80% van wat we zien.

Benieuwd geworden wat het maken van een infographic of uitleganimatie nog meer kan doen voor jouw merk? Lees het in onze vorige blog of neem contact met ons op via onderstaande knop!